Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

5 Tips om etherische olie veilig te houden bij je hond

Jij kunt je hond fantastisch ondersteunen met etherische olie, als je maar weet hoe je dat dan moet doen. Als je net begint gaan er heel veel vragen door je hoofd.

 • Kan ik etherische olie veilig gebruiken bij mijn hond?
 • Welke oliën zijn giftig voor mijn hond?
 • Hoeveel mag ik gebruiken?
 • Hoe vaak mag ik etherische olie bij mijn hond gebruiken?
 • Mag ik etherische olie puur gebruiken?
 • Welke merken zijn veilig?

Om een paar van die vragen te benoemen en ik snap je helemaal. Er zijn zoveel verschillende en tegenstrijdige berichten te vinden. Daarom deze blog met mijn mening 😉

Tip 1: Etherische olie in de diffuser

Honden ruiken minimaal 100 keer beter dan wij en daarom reageren ze sterk op een geur. 

Zorg als eerste ervoor dat je hond de ruimte kan verlaten als je een olie in de diffuser hebt zitten. Je hond kan namelijk, net als wij, bij een overdosering aan olie symptomen als hoofdpijn en vermoeidheid optreden. Als je zorgt voor ventilatie en dat je niet de hele dag de diffuser aan hebt, dan is er niets aan de hand.

Tip 2: Etherische olie op de huid

Investeer in goeie boeken en cursussen als je meer wilt gaan doen met etherische olie bij je hond. Iedere olie heeft zijn eigen werking en zijn eigen verdunning nodig. Zorg dat je goed geïnformeerd bent als je etherische olie wilt gaan toepassen voor bijvoorbeeld wond verzorging, misselijkheid, teken en vlooien bestrijden, hotspots of andere lichamelijke klachten waarbij je een olie graag op de vacht en de huid zou willen aanbrengen. Het kan namelijk prima, maar zorg dat weet wat je doet. In onze mini cursus voor honden gaan we hier dieper op in.

Tip 3: Intern gebruik van etherische olie

De meningen over intern olie gebruik bij honden is een veel besproken onderwerp en er zijn veel tegenstrijdige meningen over te vinden. Ik volg zelf een opleiding bij een Amerikaanse dierenarts en heb meerder boeken op de plank staan over olie gebruik bij honden. Mijn mening is dat dit prima kan en ik heb ook al mooie ervaringen met intern werken met olie bij honden. Zorg ook hier weer voor de juiste verdunning en een juiste manier van geven als je een olie intern gaat geven.

Tip 4: Laat je hond kiezen

Onze honden worden aan heel veel prikkels, gebeurtenissen en veranderingen bloot gesteld in onze mensenwereld. Je kunt je hond heel mooi ondersteunen met essentiële oliën als het gaat om emoties die in de weg zitten voor balans. Angst is bijvoorbeeld zo’n emotie die erg in de weg kan zitten en veel stress en spanning teweeg brengt. 

Jouw hond weet exact welke olie hij nodig heeft. Denk er weer even aan dat je hond minimaal 100 keer beter ruikt dan jij, dus een dicht olieflesje voor zijn neus houden geeft al voldoende geur af om je hond een keuze te laten maken. Beweegt je hond weg van het flesje dan mag je de olie niet gebruiken om je hond te helpen, beweegt hij ernaar toe dan heb je de juiste olie te pakken. Dan kan jij met je neus in de boeken om te zoeken hoe je die olie mag gaan gebruiken of vraag advies aan een deskundige.

 

Tip 5: Kies een veilig merk uit

Er zijn heel veel verschillende merken in omloop en samen met die merken zijn ook de tegenstrijdige berichten toegenomen. Tea tree/melaleuca is zo’n olie waar heel veel verschillende verhalen de ronde over doen. Puur door verkeerd gebruik en door synthetische toevoegingen zijn deze verhalen de wereld in gegaan. Een goed merk is van essentieel belang om het veilig te houden voor je hond. Koop een merk waarbij je kunt inzien wat er in een flesje zit aan chemische bestanddelen. 100% natuurlijk betekent namelijk niet dat er 100% natuurlijke bestanddelen in zitten. Er zijn een aantal goeie olie merken in de handel en één daarvan is doTERRA. Ik noem liever geen namen, maar ik ga het toch doen. Koop geen olie van Holland&Barret, Kruidvat, Etos en andere goedkope merken, want dan is goedkoop letterlijk duurkoop en je hond kan het zelfs met zijn leven bekopen.

Conclusie

 • Olie in de diffuser: zorg dat je hond de ruimte kan verlaten
 • Olie op de huid: weet wat je doet, koop goeie boeken en volg een cursus
 • Olie intern: weet wat je doet, koop een goed boek en volg een cursus
 • Laat je hond de olie kiezen
 • Kies en veilig merk om te gebruiken

1 Comment

 • Suzannah de Groot
  Posted 7 november 2022 at 15:16

  Ik heb de olie wel eens in een diffuser gedaan voor onze hond maar heb ergens het idee dat het niet veel doet. Ik las in een vorig blog van je dat ik de olie ook in de mand kan druppelen. Dat ga ik eens proberen en dan houden we diffuser lekker voor ons zelf. Dank je wel voor de handige tips. Hier kan ik echt iets mee.

Schrijf een recentie

3 × drie =