Sport of recreatief
Paarden houden is een kunst en een kunst die lang niet iedereen goed onder de knie krijgt. Paardenland is een land met 1001 meningen en manieren van houden. Daarnaast is het bijna onmogelijk om alle ins en outs van de paardenhouderij volledig te doorgronden. Het is een levenslange studie die je aangaat als je een paard gaat houden. Doe je het niet dan komt het je paard duur te staan of je nu recreatief bezig bent of in de sport.
Een gesprek met de dierenarts
Het welzijn van paarden is al decennia lang iets waar ik mij in verdiep en hoe langer ik mij erin verdiep hoe meer ik mij besef hoe weinig ik weet. Dat klinkt natuurlijk niet erg geruststellend, maar niet getreurd ik ga je in deze blog op weg helpen om de meest voorkomende problemen die door de dierenarts gezien worden onder de loep te nemen.
Laten we beginnen met een opsomming
- Kreupelheid
- Artrose
- Koliek
- Luizen
- Diarree
- Cushing
- Tanden
- Wormen
- Verzet tijdens het werk
- Luchtweg problemen
- Hoeven
- Neusbloedingen
- Kissing spines
- Peesblessures
- Ataxie
Dat is best een hele waslijst. Sommige kun je voorkomen door een ander management en andere zijn domme pech als ze je overkomen. Laten we er eens een paar uitlichten, maar eerst wil ik het licht laten schijnen op pijn leren herkennen bij je paard. Verderop zal ik er een paar uitlichten en bespreken, maar eerst wil ik het licht laten schijnen op pijn herkennen bij je paard en voermanagement.
Pijn leren herkennen en érkennen!
De dierenarts die ik heb gesproken vind dat toch het allerbelangrijkste; pijn leren herkennen en het erkennen. Ze komt vaak tegen dat mensen bij verzet tijdens het werk niet eens nadenken over het feit dat hun paard simpelweg pijn heeft. Lastige paarden bestaan namelijk niet, er bestaan wel paarden met angst en paarden met pijn. Met welke van die twee je te maken hebt, is aan jou om te leren herkennen en anders uit te pluizen met je instructeur en dierenarts.
Paarden die ineens blokkeren tijdens het rijden of paarden die schrikken van bak-kabouters of paarden die ineens vluchten of gaan bokken. Dat zijn de paarden waar je met een kritisch oog eens naar het bewegingsapparaat moet gaan kijken. Een paard doet dat namelijk niet zo maar, het is volkomen onnatuurlijk. Paarden zijn nu eenmaal bikkelhard voor zichzelf én vergevingsgezind, dat is een lastige combinatie als het gaat om pijn herkennen voor jou als eigenaar. Ze laten namelijk niet graag zien dat ze pijn hebben en ze voegen zich liever in jouw gareel dan dat ze in opstand komen. Een paard dat zich lief uit de wei laat halen en zich zenuwachtig gedraagt op de poetsplaats en in de baan vervolgens in een draak veranderd is niet normaal en heeft heel vaak pijn als onderliggende oorzaak.
Ga eens bijhouden wanneer je paard dat doet. Als je linksom of rechtsom rijdt, bij een overgang, bij een lange of een korte teugel, bij het optillen of het neerzetten van het achterbeen, bij het overvragen van een buiging of stelling? Laat een instructeur mee kijken samen met een dierenarts.
Het zit hem vaak in het bewegingsapparaat en dan met name in de rug, de achterhand, een blokkade in de knie, haken op de kiezen of zenuwbeklemmingen. Neem de tijd om dit goed uit te zoeken.
Kwalitatief goed eten is belangrijk
Problemen met de luchtwegen, koliek, diarree en hoefontstekingen komen heel vaak voort uit een verkeerd voermanagement. De meeste paarden hebben helemaal geen baat bij krachtvoer. De beschikking over veel ruwvoer is echter wel belangrijk, maar ook de kwaliteit van het meeste ruwvoer is niet goed voor je paard. Er zijn bedrijven waar je een ruwvoer analyse kan laten uitvoeren en het loont zeker de moeite je in het voermanagement van je paard te verdiepen. Denk eens aan Equilin of HorseComplete als informatiebron
Ruwvoer is belangrijker dan krachtvoer
In ruwvoer zitten namelijk vezels en vezels hebben celwanden. De celwanden van planten en bomen zijn gebouwd van het materiaal cellulose. Cellulose is niet zomaar door het spijsverteringsgestel te verteren. Paarden beschikken daarom over een darmflora met daarin micro organismen die de cellulose door middel van fermentatie wel kunnen verteren en deze omzetten in vluchtige vetzuren (vetten), vitaminen en eiwitten, welke goed opneembaar zijn. De vetten dienen als energiebron, die het paard gelijkmatig verbrand bij inspanning, de eiwitten zijn bouwstenen, vitaminen en mineralen maken het hele proces mogelijk.
Je paard heeft ruwvoer nodig om warm te blijven
Door het fermenteren komt er warmte vrij waarmee het paard zichzelf kan verwarmen zonder dat het extra energie kost. Om dit systeem goed te laten werken moet een paard minimaal 14 uur per dag ruwvoer kunnen eten in kleine porties (hapjes).
De weerstand van je paard verhogen is cruciaal
Net als mensen is het voor je paard belangrijk om zijn weerstand optimaal te houden. Dit doe je door de lever te ondersteunen met het verwerken van afvalstoffen en vervolgens aan een uitgebalanceerd dieet te voldoen. De essentiële oliën kunnen hier ook een belangrijke rol in spelen. Neem bijvoorbeeld de blend OnGuard ondersteunt het lichaam bij het verhogen van de weerstand en het voorkomen of terugdringen van ontstekingen in het lichaam. Deze blend heeft al meerdere uitgebreide medische studies doorlopen in Amerika en geeft prachtige resultaten. Dat is niet de enige olie die van waarde kan zijn als het gaat om de gezondheid van je paard.
Klachten die voortkomen uit een slecht immuunsysteem zijn bijvoorbeeld mok, luizen, overmatige hoeveelheid wormen en diarree. Er zijn hele mooie en waardevolle essentiële oliën die hierbij kunnen ondersteunen. Ten eerste om het immuunsysteem een boost te geven en ten tweede om de onverhoopte klachten te behandelen. Dit neemt natuurlijk niet weg dat je nooit meer een dierenarts nodig hebt, maar je kan de kans verkleinen.
Ondersteun de lichaamssystemen
Je paard heeft verschillende lichaamssystemen die nauw met elkaar verbonden zijn en voor een optimale gezondheid is het fijn als je de nodige ondersteuning biedt. Dit zijn de verschillende lichaamssystemen en een paar opties van ondersteunende essentiële oliën;
- Cardiovasculair; basilicum, cipres, dille, grapefruit
- Spijsvertering; bergamot, Zengest, citroen, jeneverbes, pepermunt
- Emotioneel evenwicht: Balance, cilantro, geranium, sinaasappel
- Hormonaal stelsel; jasmijn, scharlei, koriander, ClaryCalm
- Immuunsysteem; OnGuard, citroengras, copaiba, kaneelschors
- Spieren en botten; citroengras, helichrysum, marjolein, melaleuca
- Zenuwstelsel; cederhout, gember, lavendel, roomse kamille
- Ademhalingsstelsel; douglasspar, eucalyptus, kruidnagel, Air
- Huid en haar; geranium, melisse, mirre, Zendocrine
Dagroutine voor je paard met essentiële olie
Je kunt veel voorkomen door een goeie dagroutine met je paard op te zetten. De dag begint natuurlijk met een voerbeurt. Je voert kwalitatief hoogwaardig ruwvoer en daarna wellicht nog een muesli speciaal op maat voor je paard. Aan die muesli kun je essentiële oliën toevoegen om de gewenste lichaamssystemen te ondersteunen.
Als je paard dan zo lekker staat te eten is het slim om je paard van top tot teen eens goed te bevoelen met een vlakke hand. Scan voor warme plekken, koude plekken, verdikkingen en huid oneffenheden. Al naar gelang wat je tegenkomt kun je aan de slag met een essentiële olie passend bij je bevinding.
De meeste peesblessures kun je voorkomen door ze vroegtijdig te ontdekken. Dat is één van de redenen waarom het dagelijks aftasten van je paard heel erg belangrijk is.
Regelmatig terugkerende routines
Hiermee doel ik op de hoefsmid en de tandarts. Deze twee zijn cruciaal voor een gezond paard, maar denk ook aan osteopaat, masseur, cranio sacraal en andere waardevolle mensen die je paard op en top kunnen houden. Roep deze mensen er niet pas bij als er echt iets aan de hand is, maak het een gewoonte en maak een jaarplanning voor je paard.
Toch een ziek paard?
Het gebeurd iedereen, je doet rete je best om het beste van het beste voor je paard te doen en dan toch mankeert er iets. Dan ga je eerst naar de dierenarts voor een diagnose en een advies voor behandeling. Verdiep je vervolgens in wat de dierenarts adviseert en zoek indien gewenst naar een gezonder alternatief. Er zijn er soms heel veel. Ik kan je natuurlijk adviseren als je de keuze maakt voor essentiële olie en we hebben al mooie resultaten behaald samen met ons team.
Denk dan bijvoorbeeld aan het (ondersteunend) behandelen van pollenallergie, hoefontsteking, mok, wormbestrijding, hoefzweer, stress, bacteriële infecties, gaskoliek, peesblessures
Wonder olie
Etherische oliën worden als eeuwen lang ingezet voor hun helende capaciteiten en in deze tijd worden er gelukkig steeds meer wetenschappelijke onderzoeken gedaan. De wisselwerking tussen medicatie en een essentiële olie wordt ook steeds meer in kaart gebracht en dat is belangrijk.
Als je nieuwsgierig bent geworden en wel een keer wil luisteren naar de mogelijkheden dan nodig ik je uit om een mini cursus bij ons te volgen. Het zal je eerste nieuwsgierigheid zeker tevreden stellen!