M's Touch

Mijn Winkelwagen

Bijen en Wespen vriendelijk afweren met natuurlijke middelen

Marieke van Soest

Marieke van Soest

Marieke van Soest

Marieke van Soest

De zomer haalt het beste uit de natuur naar boven. Er zijn bloemen, het gras is groen en de bomen staan ​​vol bladeren. Helaas is er ook veel ongedierte in de warmere maanden. Naast vliegen en muggen zullen er ook bijen en wespen om het hoekje komen kijken. Zou het niet geweldig zijn om een ​​essentiële olie te hebben om bijen en wespen te bestrijden zonder ze te beschadigen? “Je gaat niet helemaal dood, je moet ons gewoon met rust laten.” Bijen zijn essentieel voor de bestuiving van bloemen, groenten en fruit.

Close-up of wasp

Waarom zou je essentiële oliën gebruiken om bijen en wespen af te weren?

Niemand wil geprikt worden door een wesp of bij. Beide zijn dodelijk voor mensen met allergieën. Maar vooral bijen brengen een aantal voordelen voor ons milieu met zich mee. Bijen zijn nodig om veel planten te  bestuiven, vooral planten die voedsel bevatten. Zowel bijen als wespen helpen de lucht  te beschermen tegen stof en vervuiling. Het verjagen van alle soorten bijen en wespen is een betere optie dan ze te doden.. Er zijn drie  redenen waarom het een goed idee is om etherische oliën te gebruiken om bijen en wespen te bestrijden.

 • De meeste bijen- en wespen werende middelen die op de markt zijn zitten vol chemicaliën. Oliën zijn natuurlijk, effectief en vrij van chemicaliën die schadelijk zijn voor mens en milieu.
 • Het gebruik van etherische oliën om bijen en wespen af te weren schaadt de bijen, wespen, bijenkorven of bijen-groei op geen enkele manier.
 • Etherische oliën hebben een aangenaam aroma en kunnen ook voordelen bieden voor het menselijk lichaam en tegelijk bijen en wespen afweren.

Wat zijn de beste etherische oliën om bijen en wespen mee af te weren?

Er zijn verschillende oliën die kunnen worden gebruikt om bijen en wespen af ​​te weren. Bijen houden bijvoorbeeld helemaal niet van munt. Het kan nuttig zijn om munt in je tuin neer te zetten. Dit helpt bijen weg te houden, maar het gebruik van olie is veel effectiever. Dit zijn de oliën die de beste insectenwerende middelen maken:

 • Pepermunt
 • Eucalyptus
 • Citronella
 • Cederhout (Cedarwood)
 • Tea Tree
 • Sinaasappel (Wild Orange)

Er zijn een aantal manieren om deze oliën als afweermiddel te gebruiken. Bedenk alleen dat de meeste etherische oliën verdund moeten worden met een draagolie voor je ze op je huid aanbrengt, als je ze alleen bij je weg wilt houden. Er zijn verschillende zelfgemaakte afweermiddelen die je kunt maken en gebruiken om bijen en wespen weg te houden van plekken rond je huis.

Recepten voor het weren van bijen en wespen met etherische oliën

Er zijn verschillende manieren om olie te gebruiken, alleen of als een mengsel dat als een afweermiddel fungeert. Probeer tea tree op je kleding te tikken om bijen en wespen weg te houden, zodat je in de tuin kunt werken. Het helpt vooral om deze te druppelen op plekken waar je niet meer bedekt bent. Denk bijvoorbeeld aan de kraag van je shirt, of het uiteinde van je mouw. Werkt grandioos goed en de wespen of bijen komen niet meer in je buurt van je nek of handen.

Bijen buiten het huis houden

Soms kunnen bijen hun weg naar je huis vinden, vooral als je veel planten in de buurt van ramen of deuren hebt. Als je dit een probleem vindt, meng dan gewoon gelijke delen van tea tree, pepermunt en eucalyptus etherische olie door elkaar. Doe je oliemengsel op katoenen balletjes of stukjes zachte doek en leg ze dan in vensterbanken en deuren waar bijen en wespen meestal hun weg naar binnen vinden. Heb je één van onze mooie doTERRA diffusers? Dan kan je natuurlijk deze mix (blend) ook vernevelen via je diffuser.

Pepermunt als insectenwerend

De tip van de pepermuntplant in je achtertuin heb je al gekregen en tot op zekere hoogte werkt het verschrikkelijk goed. De etherische olie gebruiken om een afweermiddel te maken is nog doeltreffender. Om dit recept te maken heb je het volgende nodig:

 • 5 eetlepels van je favoriete douchegel of vloeibare zeep
 • 1 kopje water
 • 10-12 druppels pepermunt


Doe het water in een spuitfles en voeg er de gel aan toe. Voeg dan de pepermuntolie toe. Schud of roer tot het helemaal gemengd is. Gebruik het binnenshuis door het op doeken of tissues te spuiten. Spuit het rond je achtertuin om bijen en wespen af te schrikken.

Afweren met Eucalyptus

Veel mensen vinden eucalyptus etherische olie een van de meest effectieve insectenwerende middelen die je kunt gebruiken. Om het te maken heb je nodig:

 • 10 druppels eucalyptus
 • 3-4 druppels cederhout
 • 500 ml gedestilleerd water


Meng het water, de eucalyptusolie, en de cederhoutolie in een glazen spuitfles. Dit mengsel kun je rond deuropeningen spuiten, en binnen in kasten en woonruimten om bijen en wespen op afstand te houden.

Weg met de wesp

Als je vooral worstelt met wespen rond je huis, is dit een gemakkelijk, snel recept dat werkt. Om het te maken heb je nodig:

 • Een spuitfles van 500ml
 • 400ml gedestilleerd water
 • ½ theelepel glycerine (houdt het geheel bij elkaar)
 • 10-15 druppels kruidnagel etherische olie
 • 10-15 druppels geranium etherische olie
 • 10-15 druppels citroengras etherische olie
 • 10 druppels rozemarijn etherische olie (deze is optioneel)


Vul de sprayflacon met het gedestilleerde water, voeg de glycerine toe en dan de oliën. Hoe meer oliën gebruikt worden, hoe sterker de spray zal zijn. Draai de fles een aantal keren om in plaats van schudden om zo het geheel met elkaar te mengen.

Neem deze voorzorgsmaatregelen bij het gebruik van etherische oliën om bijen of wespen af te weren

Etherische oliën zijn in principe veilig om te gebruiken als afweermiddel of tenminste als afschrikmiddel voor bijen en wespen. Er zijn echter wel een paar voorzorgsmaatregelen te nemen.

 • Spuit een etherische olie niet in de buurt van het gezicht, vooral niet bij de ogen.
 • Let op met olie puur en direct op de huid – verdun ze met een draagolie wanneer je wat gevoelig bent. Bovendien gaat een etherische olie veel langer mee wanneer deze verdunt op de huid wordt aangebracht.
 • Spuit een etherische olie afweermiddel niet rechtstreeks op bijen of hun bijenkorven.
 • Voordat je een zelfgemaakt afweermiddel met etherische oliën op de kleren van een baby spuit, raadpleeg je de arts om er zeker van te zijn dat ze veilig zijn om rond baby’s te gebruiken.
Marieke van Soest

Marieke van Soest

Schrijf je in

Recente Posts

Het leukste spel voor je hond!

aROARmatherapie: Dierentuin trakteert zijn leeuwentrots op een moderne spa ervaring

Stille moordenaar nummer één!

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mini cursus: Kat & Essentiële olie

Mini cursus: Hond & Essentiële olie

Mini cursus: Paard & Essentiële olie

Het leukste spel voor je hond!

aROARmatherapie: Dierentuin trakteert zijn leeuwentrots op een moderne spa ervaring

Stille moordenaar nummer één!

3 voordelen van etherische oliën voor je hond

Let op je paard in de regen!

Heeft jouw kat van die vieze, kriebelige vlooien?

Download hier je gratis e-book

Het spijt ons ontzettend voor het ongemak. Kijk gerust rond, maar het kan zijn dat sommige functies nog niet werken. We zijn snel weer bij je terug...

Download HET gratis E-book!

Veilig gebruik van oliën bij dieren