M's Touch

Mijn Winkelwagen

3 voordelen van etherische oliën voor je hond

Marieke van Soest

Marieke van Soest

Marieke van Soest

Marieke van Soest

Etherische oliën zijn natuurlijke plantenextracten die heerlijk ruiken en op veel verschillende manieren kunnen worden gebruikt. De meeste essentiële oliën zijn veilig voor gebruik in de buurt van huisdieren en kunnen worden toegevoegd aan slaapplekken, halsbanden, riemen en zelfs voedsel- en waterbakken.

Verminder stress bij je hond met essentiële olie

Er zijn veel verschillende essentiële oliën die stress bij honden kunnen helpen verminderen. Lavendel, rozemarijn, en kamille zijn slechts een paar voorbeelden. Laat je hond zelf kiezen met welke olie hij behandeld wil worden. Ze zijn heel duidelijk in het aangeven van hun voor- en afkeur.

Heeft je hond een keuze gemaakt, dan zijn dit 5 manieren om de olie in te zetten.

1. Verdun de olie met gefractioneerde kokosolie of een aloe vera gel. Voeg een druppel essentiële olie toe, wrijf je handen tegen elkaar en  verdeel het daarna over de vacht van je hond. Het zal hem of haar ontspannen en kalm laten voelen.

2. Doe een paar druppels in de diffuser en laat de vernevelaar de geur verspreiden voor een kalmerend effect.

3. Doe een druppel op de halsband of riem van je hond

4. Doe een druppel in de mand of op de plek waar jouw hond graag ligt.

5. Als de essentiële olie intern gebruikt mag worden kun je ook een verdunde druppel over het voer doen om de stress van binnen uit te verminderen. Stress heeft namelijk ook veel effect op de hormoonhuishouding van je hond en kan voor langdurige onbalans en vergaande effecten zorgen.

Ook uitstekend voor als je hond een beetje last heeft van verlatingsangst. Lavendel vernevelen in een diffuser voordat je het huis uit gaat zal je hond helpen om tot rust te komen. Bovendien zal je hond na een tijdje jouw vertrek associëren met de lekkere, ontspannende geur van lavendel. Met de juiste begeleiding kan deze etherische olie een goede extra motivatie zijn voor je hond om zich thuis prettig te voelen.

Laat vieze geuren verdwijnen

De geur van natte hond is een geur die niemand lekker vind en één van de gemakkelijkste manieren om je hond fris te laten ruiken is door wat essentiële oliën aan de omgeving toe te voegen. Je kan bijvoorbeeld een olie diffusen of een roomspray gebruiken. De geuren van etherische oliën zijn zo ontzettend sterk, dat een klein beetje genoeg is om de ruimte waarin je hond zich bevind weer fris te laten ruiken.

Behandel urinegeur met essentiële oliën

Puppy’s en oudere honden willen wel eens een plas laten lopen een plek waar je hem liever niet wilt hebben. Dat geeft niks, alleen die geur is echt niet prettig.

Als je puppy een ongelukje heeft gehad, wrijf dan wat lavendelolie op de pootjes. Dit helpt de geur te verwijderen en zorgt ervoor dat je pup zich meer op zijn gemak voelt. Je kan ook essentiële oliën gebruiken om de plek te behandelen waar geplast is. Als er in huis de geur namelijk blijft hangen, is dat voor een pup het teken dat er in huis geplast mag worden. Wanneer je een klein beetje verdunde tea tree in de vacht smeert, is de geur voor de pup zo verdwenen en is de kans op herhaling weer een stukje kleiner.

Als de nattigheid op je kleed terecht is gekomen kun je dit reinigen met een mengsel van een beetje baking soda, borax en 5 druppels lavendel en 5 druppels lemongrass. Laat dit mengsel minimaal 4 uur zitten voor je het op je kleed gebruikt en als het zover is verdeel je wat over je kleed, laat dit 20-30 minuten liggen en zuig het daarna weer op.

Niet helemaal weg? Gebruik dan ook nog een spray  gemaakt  van azijn, 20 druppels lemongrass, On Guard schuimende handzeep en 700ml water. Goed schudden voor gebruik en sprayen maar. Laat ook deze 30 minuten intrekken en dep daarna droog en laat de lucht de rest doen.

Vlooien en teken voorkomen bij je hond met essentiële oliën

Geschikte oliën tegen vlooien en teken zijn bijvoorbeeld Arborvitea, Geranium, Lavendel, Lemongrass, Lemon eucalyptus, Melissa, Rosemary en Terrashield.  Kies 1 of 2 van deze oliën en diffuse daarvan 3 druppels. Meng 3 tot 4 druppels met 10 ml draagolie en verdeel een beetje daarvan langs de ruggengraat en de poten. 

Je kan ook je eigen vlooienband maken met 5 dr Eucalyptus, 5 dr Geranium, 5 dr Lemongrass, 5 dr Terrashield, 120 ml gedistilleerd water, een glazen pot en een nylon of katoenen halsband. Voor puppy’s en honden lichter dan 7 kilo gebruik je maar 2 druppels van iedere olie. Meng alle ingrediënten in de glazen pot en voeg de halsband toe en laat weken. Haal de doorweekte halsband uit de pot en laat hem goed drogen voor je hem omdoet bij je hond. Herhaal het weken van de halsband iedere 2 weken of eerder indien nodig.

Heb je een serieuze vlooien explosie in huis dan kun je ook nog de vlooienbom maken met 10 dr Black pepper, 10 dr Oregano, 10 dr Wild orange, 10 dr Peppermint. Doe deze oliën in de diffuser en plaats deze zo centraal mogelijk in de ruimte, zet alle ramen open en laat de diffuser 2 tot 3 uur lang aan staan. Verlaat het liefst je huis met je huisdieren, maar op zijn minst de ruimte waarin je aan het diffusen bent tegen de vlooienplaag. Zo kun je ruimte voor ruimte behandelen. Ben je klaar met deze blend in de diffuser laat dan nog 2 uur lang de diffuser zijn gang gaan met 10 druppels purify erin, dan grondig stofzuigen en dan pas je hond (en eventuele andere dieren) weer terug laten in de ruimte. Vergeet niet je stofzuiger goed te legen en je hond ook te behandelen.

LET OP:  niet alle genoemde oliën zijn veilig voor katten. Lees daarvoor de speciale kattenblogs!

Meer leren?

Sluit je dan aan bij onze community en begin met het volgen van één van onze mini cursussen of workshops.


Klik hier om te kijken wat bij jou past!

Marieke van Soest

Marieke van Soest

Schrijf je in

Recente Posts

Het leukste spel voor je hond!

aROARmatherapie: Dierentuin trakteert zijn leeuwentrots op een moderne spa ervaring

Stille moordenaar nummer één!

Share

3 reacties

  1. Helaas vindt mijn hond lavendel helemaal geen lekkere olie. Momenteel is de Balance favoriet. Goeie tip om hem de mand te sprenkelen. Ga het meteen proberen.

  2. Dat is zeker interessant en bruikbaar. Ik heb al eens lavendel geprobeerd voor een gestresste hond en dat werkt echt! Maar ik zou zeker nog veel meer willen leren wat ik kan gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mini cursus: Kat & Essentiële olie

Mini cursus: Hond & Essentiële olie

Mini cursus: Paard & Essentiële olie

Het leukste spel voor je hond!

aROARmatherapie: Dierentuin trakteert zijn leeuwentrots op een moderne spa ervaring

Stille moordenaar nummer één!

3 voordelen van etherische oliën voor je hond

Let op je paard in de regen!

Heeft jouw kat van die vieze, kriebelige vlooien?

Download hier je gratis e-book

Het spijt ons ontzettend voor het ongemak. Kijk gerust rond, maar het kan zijn dat sommige functies nog niet werken. We zijn snel weer bij je terug...

Download HET gratis E-book!

Veilig gebruik van oliën bij dieren