Mijn Winkelwagen

Heeft jouw kat van die vieze, kriebelige vlooien?

Marieke van Soest

Marieke van Soest

De herfst komt eraan. Veel katteneigenaren krijgen dan weer last van een vlooienplaag in huis. Geen pretje kan ik uit eigen ervaring vertellen! Je zou denken door dat het nu minder warm wordt, het risico op vlooien een toch stuk minder is. Helaas, was dat maar zo.

Wellicht ben je het tussendoor een keer vergeten om je kat te ontvlooien of is er een keer een vlo mee naar binnengekomen met visite of via een andere weg. Dan kan het betekenen dat die vlo al eitjes heeft kunnen leggen in jouw huis. Denk aan je bank, je vloerbedekking, mandjes en kleedjes.

Hoe snel vermenigvuldigd een vlo zich?

Een vlo legt gemiddeld 50 eitjes per dag. Per dag? Ja per dag! Een snelle rekensom verteld je dat je binnen een maand 1500 vlooien eitjes in je huis hebt liggen. Eitjes, larven en de poppen die zie je niet. Alleen een volwassen vlo is voor het blote oog zichtbaar. 

Op het moment dat jij weer lekker de verwarming aan doet, komen de eitjes wat sneller uit dan normaal, met een vlooienplaag tot gevolg. Wist je trouwens ook dat teken nog in de herfst leven? Zolang het buiten boven de 7 graden Celcius is, zijn de teken nog actief. 

Hoe weet je dat jouw kat vlooien heeft?

Als jouw kat zichzelf overmatig aan het krabben en aan het wassen is, dan is het goed om eens in zijn vacht te kijken. Als er echt al een vlooienplaag is dan kan je ze zien lopen *iiieeeuuuw…* maar als het nog in een vroeg stadium is (en dan bedoel ik dus echt 1 van de eerste dagen) dan wordt het lastig om de vlooien te zien. Wat je wel duidelijk ziet zijn de vlooienpoepjes. Dat zijn kleine zwarte of donkerrode ‘korreltjes’ op de huid van je kat. Maar je kan ze ook zien liggen op je bank, kussens en het bed. Hoe meer ‘korreltjes’ je vindt, hoe meer vlooien je kat al heeft…

Waar hebben vlooien een hekel aan?

Over het algemeen hebben vlooien, net als vele andere insecten, een hekel aan bepaalde geuren. Denk hierbij aan sterke geuren zoals azijn maar ook lavendel, salie, kamille en rozemarijn.

Zodra je vlooien in huis hebt, is het noodzaak om zo snel mogelijk alle mandjes, dekens, lakens en waar mogelijk tapijten te wassen (60 graden). Het liefst met een scheutje azijn erbij (gelijk ook goed voor je wasmachine). Daarna alles 15-20 minuten in de droogtrommel te doen. Hetelucht dood namelijk de larven, eitjes en de vlooien die wellicht de wasbeurt toch overleefd hebben. Elke dag goed stofzuigen en de stofzuiger(zak) gelijk legen! Daarnaast kan je ook alles licht insprayen met azijn. Maar baking soda erin laten trekken of opstrooien en vervolgens opzuigen is ook zeer effectief! Let wel dat je kat niet op de baking soda gaat zitten en zichzelf daarna gaat wassen. Houd je kat dus in de gaten als je aan de gang gaat met het schoonmaken van alle spullen.

Daarnaast wil ik je graag adviseren om in overleg te gaan met je dierenarts over welk middel het beste is voor jouw kat. Sommige katten krijgen een allergische reactie op een vlooienbeet maar kunnen ook een reactie krijgen op het bestrijdingsmiddel. Het is dus zaak om te weten welk middel voor jouw kat het meest geschikt is.

Onze natuurlijke middelen

Wist je dat je ook je kat kan helpen met etherische oliën? Helaas zijn de meeste oliën die je normaal kan gebruiken tegen vlooien en teken NIET geschikt voor katten. Maar er zijn veel oliën die je WEL VEILIG kunt gebruiken. Je oliën hoef je niet alleen maar in te zetten als bestrijdingsmiddel. Je kan ook vlooien en teken voorkomen. Bescherm je kat dus ook in de herfst tegen vlooien en teken! Voorkomen is beter dan genezen 😉

Marieke van Soest

Marieke van Soest

Schrijf je in

Recente Posts

Valentijnsdag – 5 Tips voor je huisdieren!

Help je paard de winter door

Share

4 reacties

  1. Mijn hond heeft van die vieze vlooien opgepikt van de honden in de tuin voordat wij gingen verhuizen. Toch maar gezorgd voor een herhaal behandeling met speciale shampoo en een lavendel/kamille blend in de diffuser.

    Ik ben benieuwd of ik ook een spray met olie kan maken en gebruiken. Hebben jullie tips?

  2. Ik word hier wel heel nieuwsgierig van naar de middelen. Wat fijn dat je ook natuurlijke producten kunt gebruiken voor je dieren. Ik ga zeker de cursus Kat en Olie een keer volgen! Lijkt me echt heel interessant en nuttig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mini cursus: Kat & Essentiële olie

Mini cursus: Hond & Essentiële olie

Mini cursus: Paard & Essentiële olie

Valentijnsdag – 5 Tips voor je huisdieren!

Help je paard de winter door

De kat en de kerstboom

Heeft jouw kat van die vieze, kriebelige vlooien?

Let op je paard in de regen!

Stille moordenaar nummer één!

Download hier je gratis e-book

Het spijt ons ontzettend voor het ongemak. Kijk gerust rond, maar het kan zijn dat sommige functies nog niet werken. We zijn snel weer bij je terug...

Download HET gratis E-book!