Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Help je paard de winter door

De winter. Voor vele paardeneigenaren een seizoen wat het minst hoogst scoort als het gaat om het favoriete paardenseizoen. Sneeuw, kou, ijzel, regen en wind, alles is mogelijk. Paddocks, rijbanen en weilanden veranderen in modderpoelen of zelfs glijbanen. Glijpartijen liggen op de loer, net als mok en rotstraal. En dan hebben we nog niet over de training van het paard, want vaak ligt deze ook gelijk stil.

Wat kan je wel doen in de Winter?

 1. Trainen: De winter is een goede tijd om te werken aan de basisvaardigheden van je paard, zoals het luisteren naar je hulpen en het verbeteren van zijn balans en bewegingen. Dit kan je goed doen door te werken aan de hand en/of met grondwerk.
 2. Vrijheidsdressuur: Dit is op een leuke en speelse manier werken en trainen met je paard. Het versterkt ook nog eens jullie band op een speelse manier!
 3. Wandelen: Ga eens lekker met je paard wandelen als je niet kunt rijden.
 4. Verzorging: De winter is ook een goede tijd om extra aandacht te besteden aan de verzorging van je paard.
 5. Massage geven: Geef je paard een heerlijk AromaTouch massage met essentiële oliën of een Symphonie of the Cells behandeling!
 6. Gewoon niks doen: Lekker bij je paard zijn, zonder iets van hem te vragen. Gewoon puur samen zijn. Kijk eens naar je paard. Hoe loopt hij? Hoe eet hij? Hoe speelt hij met zijn soortgenoten? Merk je andere dingen op?

Wat is een AromaTouch massage?

De AromaTouch massage is een specifieke massagebehandeling waarbij gebruik wordt gemaakt van etherische oliën. De behandeling is ontworpen om de emotionele en fysieke effecten van stress te verminderen en het algehele welbevinden te verhogen.

Tijdens de behandeling worden acht verschillende essentiële oliën op specifieke punten op het paardenlichaam aangebracht en langs de meridianen gemasseerd. De oliën worden gekozen op basis van hun specifieke eigenschappen en hun vermogen om het immuunsysteem te ondersteunen, de hormonale balans te herstellen en het zenuwstelsel te kalmeren. Het is een effectieve manier om stress bij het paard te verminderen, het immuunsysteem te versterken en het algehele welbevinden te verhogen.

Wat is Symphonie of the Cells?

Symphony of the Cells is een specifieke massagebehandeling die is ontworpen om het paardenlichaam te helpen zijn natuurlijke balans te herstellen. Het is gebaseerd op het idee dat elke cel in het lichaam een eigen trilling heeft en dat deze trillingen samenwerken om het lichaam in balans te houden. Als deze trillingen uit balans raken, kan dit leiden tot fysieke en emotionele disbalans. Er zijn diverse protocollen en deze dienen allemaal in een bepaalde volgorde van de oliën aangebracht te worden. Dit kan je paard helpen en ondersteunen bij vele diverse lichamelijke en/of geestelijke problemen.

Wil je meer leren/weten of deze massage technieken en welke oliën je hiervoor kunt gebruiken? Kom dan een dag-workshop bij ons volgen, daar gaan we een hele dag aan de slag met essentiële oliën en hoe jij ze kunt gebruiken om de gezondheid van je paard te optimaliseren.

Ondersteuning van olien bij paarden winter perikelen

In het begin van deze blog schreef ik al over mok en rotstraal. Deze 2 vervelende aandoeningen komen voornamelijk in de herfst en winter voor bij paarden. Vooral bij nattige en vochtige ondergronden waar ze merendeel van de tijd staan. Uiteraard is dit per paard verschillend in hoeverre ze hier wel/geen last van krijgen. Daarnaast heeft het ook te maken met o.a. voeding, huisvestiging, ras en eventuele andere (onderliggende) klachten.

Er zijn zoveel verschillende oorzaken waarom het paard hier last van krijgt. Daar wil ik je de volgende keer meer over vertellen. Wat wel fijn is om te weten is dat ook bij deze klachten essentiële oliën kunnen helpen.

Rotstraal

Rotstraal is een veel voorkomende bacteriële infectie in de (meestal) middelste straalgroeve van de hoef van het paard. De straal rot als het ware weg, wat zorgt voor vies stinkende grijze vocht. Het aangetaste deel van de straal voelt extreem zacht aan, is zeer gevoelig en kan zelfs zwart kleuren. De oliën die je hiervoor o.a. kunt inzetten zijn: On Guard, Copaiba, Oregano en Lavendel (uit de Family Essentials Kit)

Mok

Mok is in feite een ontsteking van de huid in de kootholte van het paard. Mok kan verschillende oorzaken hebben, denk aan verminderde weerstand, wondjes waar bacteriën in zijn gekomen (o.a. door het schuren van modder/zand), maar ook schurftmijten zijn een grote veroorzaker van mok. Je ziet bij mok vooral een rode en verdikte plek in de kootholte waar vaak ook weer korstjes en soms ook kloven ontstaan. Je hebt ook onderscheid tussen droge en natte mok. De oliën die je hiervoor kunt gebruiken zijn ook o.a.: On Guard, Copaiba, Oregano en Lavendel (uit de Family Essentials Kit)


	

1 Comment

 • Isabel
  Posted 12 januari 2023 at 03:57

  Wat een super leuke blog om te lezen, de tip voor mok ga ik zeker toepassen.

Schrijf een recentie

vijf × 5 =