Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Het leukste spel voor je hond!

Het is belangrijk te onthouden hoe krachtig de neus van onze hond is. Ze kunnen wel 100.000 keer gevoeliger zijn dan de onze. Een veelgehoorde uitspraak is dat een hond in staat zou zijn een enkele druppel bloed op te snuiven uit een gebied zo groot als een olympisch zwembad!

Toch zien we het vaak gebeuren dat tijdens het uitlaten van de hond de baasjes snel aan de lijn trekken wanneer een hond lekker aan het rond snuffelen is. Een klein blokje om kan al snel lang duren wanneer je hond de wereld aan het verkennen is met zijn sterke neus. Eigenaren maken vaak de fout door te veronderstellen dat een snellere, lange wandeling de beste optie is om een hond te vermoeien. Veel al is de hond aan een korte lijn, het baasje voortrekkend met bijna een schouder uit de kom.

De lengte van de wandeling hoeft in principe niet je prioriteit te zijn, maar om je hond de wereld te laten ontdekken wel! Een leuke methode is met etherische olie. Zo kan je de olie inzetten voor gezondheidsvoordelen, maar ook om mee te spelen. We willen je graag een voorbeeld geven hoe jij je hond kan vermaken met etherische olie!

Stap 1.

Ontdek welke geuren je hond lekker vind door een druppel lavendel in de ene hand, en een druppel wild orange in de andere hand te doen. Als je viervoeter voor je neus zit, steek dan beide vuisten uit met wat ruimte tussen elkaar, en laat je hond de nieuwe geuren ontdekken door je handen gesloten af te laten snuffen en likken. Zo raakt je hond niet alleen gewend aan de intens sterke geur, maar kan je er ook achter komen welke olie hij lekker vind.

Stap 2.

Wanneer je een geur hebt ontdekt die hij lekker vind, kan je snoepjes geven vanuit de hand waar je een druppel van zijn favoriete olie in hebt gedaan. Je kan het beste de olie op je pols doen en niet direct op de hand zodat hij de olie niet direct op de tong krijgt. In sommige gevallen kan een dier intern oliën gebruiken, maar laten we dat op een ander moment bespreken.

Stap 3.

Nu kan je een speeltje uitkiezen en daar een druppel van de olie op doen. Dat kan bijvoorbeeld een klein trektouw zijn, of iets anders wat je wel gemakkelijk kunt verstoppen. Raakt je vachtige vriend gewend aan de geur op het speeltje? Dan kan je beginnen met het speeltje op makkelijke plekken verstoppen. Zorg ervoor dat je lieve poepfabriek kan zien dat je het speeltje verstopt. Koppel een commando aan de actie en klaar is kees! In dit stadium roep je elke keer wanneer je hond naar het speeltje grijpt: Zoek (item). In mijn geval; zoek touw.

Stap 4.

Krik de fun factor omhoog en zorg dat je hond zijn skills op andere locaties kan toepassen. In de huiskamer je hondje laten zitten, en in een andere kamer het item verstoppen. Heel erg leuk! Bij ons vriendje kan het kantoor overhoop worden gehaald terwijl zij op zoek is naar haar touw. Heel leuk om te zien hoe zij haar kracht van de neus zo goed kan benutten.

Stap 5.

Als je hond ook op verschillende locaties zijn nieuwe kunstje kan doen, kan je het nog moeilijker maken door het speeltje wat beter te verstoppen, of zelfs in te graven. Het leukste wat wij een keer hebben gedaan is in een tuin van 500 meter lang, een spoor van Wild Orange achter gelaten tot het einde van de tuin en het speeltje begraven. We hebben gewisseld van speeltjes met een andere geur, of een speeltje zonder etherische olie gebruikt. Het fijne hiervan is, is dat ons Cocker Spaniël op een leuke manier ook de oliën binnenkrijgt en daarom de gezondheidsvoordelen goed benut. Win-Win!

TOPTIP

Baasjes vergeten nog wel is de koekjes. Gebruik altijd snoepjes voor de hond wanneer je dergelijke trucjes aanleert. Wij gebruiken snoepjes de hele dag door om haar te belonen. Soms hebben we het niet op zak, maar meestal wel. En elke keer als wij uitdagendere spelletjes verzinnen, krijgt ze bij succes genoeg lekkers.

1 Comment

  • Francina
    Posted 10 November 2022 at 18:16

    Wat een leuke blog. Je leest het plezier van het spelen met je hond van papier. Ik ga dit zeker proberen. Superleuk idee!

Leave a comment