Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Welk enzym missen katten?

Je hoort heel veel verschillende verhalen over wel of geen essentiële olie gebruiken bij katten en dat komt door 2 dingen. Katten missen een enzym en er zijn gevallen met dodelijke afloop geweest voor katten.

Wat maakt katten anders?

Katten missen een enzym genaamd glucuronyl transferase. Dit is belangrijk voor het Cytochroom p450-lever metabolisme traject. Dit maakt katten erg vatbaar voor alle soorten gifstoffen (toxicity), waaronder planten, NSAID’s (zoals aspirine of ibuprofen), Tylenol, chocolade en cafeïne (methylxanthines), lood, zink, vele soorten pesticiden en veel andere dingen. 

Welle oliën gebruik je dan dus niet?

Niet die uit de supermarkt, wel die per batch getest zijn. Van merken die gedegen testen uitvoeren voor ze de olie verkopen, de zogeheten therapeutische oliën. Die zijn zo puur dat je ze sporadisch topisch kan gebruiken op katten, maar dan wel in een sterk verdunde vorm, zoals bij zuigelingen met een 0,25% tot 1% verdunning.  

Het is geen goed idee om ze iedere dag plaatselijk of inwendig bij je kat te gebruiken, met enkele uitzonderingen.

Welke werkzame stoffen wil je vermijden?

De oliën om uit de buurt te blijven en iets anders te gebruiken als je kunt zijn de oliën die rijk zijn aan fenolen en eugenolen voor zover directe toepassing (topisch of inwendig) op je kat, evenals oliën met een hoog gehalte aan d-limoneen (citrusoliën). 

Hoe zit het met diffusen?

Je kan alles diffusen. Zorg er gewoon voor dat je het niet doet in de buurt van het eten en zorg ervoor dat ze niet “opgesloten” worden in de kamer met de diffuser. De kat kan zelf weggaan wanneer een geur niet prettig is of deze niet nodig is op dat moment, maar je zal zien dat er vaak gewoon naast liggen te slapen. 

Het belangrijkste

Geef katten niet *iedere* dag topisch of intern oliën (met enkele uitzonderingen). Verdun ze en gebruik alleen therapeutische kwaliteit en geteste essentiële oliën.

Wil je meer leren?

Start dan met onze mini cursus Kat & essentiële oliën of kies er meteen voor om aan te sluiten bij onze community waar heel veel kennis wordt gedeeld door het aanschaffen van een startpakket.

Schrijf een recentie

14 + negen =