M's Touch

Mijn Winkelwagen

Let op je paard in de regen!

Marieke van Soest

Marieke van Soest

Marieke van Soest

Marieke van Soest

De discussie loopt nog wel is los, waarin veel mensen vinden dat we paarden niet hoeven te beschermen tegen de regen want in de natuur hebben zij natuurlijk ook geen regenjas aan. Dat klopt, maar paarden hebben in de natuur wel schuilmogelijkheden. Ik smelt ook niet in de regen, ook met een regenjas aan is het prima te doen. Toch schuil ik graag onder een afdakje wanneer het los begint te barsten, anders lig ik ‘s avonds te rillen in mijn bed van de kou. Brr…

Het is een goedbedoelde discussie. We horen en lezen veel over stallen die met regelmaat ‘klachten’ krijgen over de paarden die door weer en wind, seizoen in en seizoen uit, lekker buiten blijven staan en soms zonder schuilhok. Paarden kunnen namelijk best goed tegen water! De haren zitten zo dicht op elkaar met een beetje huidvet wat zorgt voor dezelfde waterafstotende werking als jouw regenjas. Het rolt er zo vanaf. De huid blijft eronder zo goed als droog. Maar, poets en was jij je paard met regelmaat? Dan kan het zijn dat het vetlaagje niet of nauwelijks beschermd. Houd je paard dan goed in de gaten of hij begint te rillen, en check even de temperatuur met een thermometer (37.5C). Koud? Let dan op.

Schuilstal

Niet alle paarden zullen hier gebruik van maken. De ene rent bij het eerste druppeltje al naar binnen, en de andere blijft lekker buiten. In Nederland komen we in principe geen 10 graden onder nul tegen, en kunnen paarden daarom prima het hele jaar buiten. Een schuilstal is daarom een super optie. Zij kunnen zelf bepalen of ze naar binnen of buiten willen, en kunnen zo schuilen tegen sneeuw, zon, wind en regen! Let wel op dat de stal groot genoeg is voor alle paarden in de wei. Een harde ondergrond is ook geen overbodige luxe vanwegen het vertrappen van de grond.

Rainrot

Dermatophylus congolense, de bacterie die regenrot veroorzaakt is voor paarden heel pijnlijk. Slechte hygiene en kleine wondjes kunnen de boosdoener zijn, al komt het vaker voor door langdurig buitenstaan tijdens de regen doordat de vacht kan gaan broeien. Je kan het herkennen aan kleine wondjes en bultjes met gele pus. Jeuken doet het niet, maar het kan wel uitgroeien tot hele pijnlijke ontstekingen.

BIOKACHEL

Paarden kunnen in de winter onder zware regenval sterk afkoelen. Veel mensen vinden dit zielig. Paarden daarentegen kunnen hun lichaamstemperatuur veel beter regelen en kunnen kou beter verdragen dan mensen. Hier is het heel belangrijk dat ze voldoende ruwvoer hebben. Dit duurt lang om te verteren, wat veel warmte opwekt in de darmen. Je moet ervoor zorgen dat de regen het ruwvoer dat je geeft niet verandert in een schroeiende en rottende bende. Ververs het regelmatig, en zet het indien mogelijk op een droge plek die net boven de grond ligt. Doe je dit goed, dan hebben paarden hun eigen kleine biokachel in hun buik. Handig toch! Misschien werk het ook voor ons tijdens de winter, het valt te proberen…

toch rainrot?

Heeft je paard ondanks jouw goede behandeling van de vacht toch rainrot gekregen? Zorg dan dat je paard droog komt te staan, zodat de huid zich kan gaan herstellen. Maak de plekken goed schoon met een desinfecterend middel. DoTerra heeft prachtige natuurlijke opties, die meteen de weerstand van je paard een boost geven in plaats van hem afbreken (zoals een anti biotica kuur kan doen). Goed gedesinfecteerd? Ga dan aan de slag met huidherstellende producten. Ook daar heeft DoTerra mooie opties voor. Wil je leren welke?

Marieke van Soest

Marieke van Soest

Schrijf je in

Recente Posts

Het leukste spel voor je hond!

aROARmatherapie: Dierentuin trakteert zijn leeuwentrots op een moderne spa ervaring

Stille moordenaar nummer één!

Share

3 reacties

  1. Wat een goed stukje. Bij ons op stal ook regelmatige discussies over. Wel of geen regendeken.
    Dat van de biokachel wist ik niet. Goed om te weten. En ook af en toe even de temp te controleren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mini cursus: Kat & Essentiële olie

Mini cursus: Hond & Essentiële olie

Mini cursus: Paard & Essentiële olie

Het leukste spel voor je hond!

aROARmatherapie: Dierentuin trakteert zijn leeuwentrots op een moderne spa ervaring

Stille moordenaar nummer één!

3 voordelen van etherische oliën voor je hond

Let op je paard in de regen!

Heeft jouw kat van die vieze, kriebelige vlooien?

Download hier je gratis e-book

Het spijt ons ontzettend voor het ongemak. Kijk gerust rond, maar het kan zijn dat sommige functies nog niet werken. We zijn snel weer bij je terug...

Download HET gratis E-book!

Veilig gebruik van oliën bij dieren